Roślina herbaciana – klasy jakości
Camellia sinensis – tak z łaciny została nazwa przez George’a Watta roślina, której liście dają nam wspaniały napar nazywany przez nas herbatą. Jej krzewy są zimozielone i zalicza się je do rodziny kameliowatych. Osiągają one wysokość 3-4,5 metra, ich liście są podłużne, o długości ok. 5 cm, ostro zakończonej blaszce i lekko postrzępionych brzegach. W trakcie kwitnienia krzew herbaciany pokrywają białe kwiaty, przypominające kwiaty jaśminu.
Obecnie rośliny herbaciane są rozmnażane wegetatywnie – poprzez sadzonki lub przeszczepy, które ze szkółki przesadzane są na plantację. Wówczas rosną do 2 metrów, a następnie są przycinane na wysokości ok. 30 cm. Dalej wysokość krzewów utrzymywana jest na poziome ok. 1 m. Po upływie mniej więcej 3 lat rozpoczyna się zbieranie liści herbacianych. Najcenniejsze z nich to tzw. Flesze herbaciane – młode pędy, tzw. Tipsy, pączki herbaciane.
Ale przecież z krzewów oczywiście zbiera się również te dalsze liście – stąd więc dla odróżnienia poszczególnych jakości herbat stosuje się oznaczenia liści, które często możemy spotkać w formie skrótów zapisane na opakowaniach. Na pierwszy rzut oka dla przeciętnego Kowalskiego te skróty to czarna magia – no bo skąd może wiedzieć co oznacza np. skrót FTGFOP? Wchodzi do herbaciarni i prosi np. o Ceylona (to i tak dobrze, bo często słyszy się określenie „zwykłą”), a tu się okazuje, że to wcale nie takie proste, bo na półce stoi 5 Ceylonów, a każdy z nich ma „te dziwne” znaczki. Choć raczej klienci po prostu to ignorują i po prostu zdają się na sprzedawcę, jednak czasami zdarzają się i tacy, którzy zapytają co to wszystko oznacza. Dlatego też pragnę was trochę do edukować, bo przecież warto wiedzieć, co się kupuje, tym bardziej, że później będziemy to przecież spożywać. W końcu dobry konsument, to świadomy konsument, który nie da sobie wcisnąć byle czego.
Oznaczenia klas jakości herbaty:
Herbaty liściaste
Klasa | Symbol | Objaśnienia symbolu |
I | TGFOP | Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – zawiera pączki liściowe, najmniejsze listki i jasne końcówki |
II | FOP | Flowery Orange Pekoe – zawiera pierwsze listki z dodatkiemjasnych końcówek liściowych |
III | OP | Orange Pekoe – zawiera drugie listki z dodatkiem pierwszych |
IV | P | Pekoe – zawiera trzecie i czwarte listki |
V | PS | Pekoe Souchung – zawiera piąte i szóste listki |
VI | S | Souchung – zawiera duże liście częściowo słabo rozwinięte,ogonki liściowe i końcówki pędów |
Herbaty łamane – do symbolu dodaje się literę B – Broken (łamane);
Klasa | Symbol | Objaśnienia symbolu |
I | TGFBOP | Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe |
II | FBOP | Flowery Broken Orange Pekoe |
III | BOP | Broken Orange Pekoe |
IV | BP | Broken Pekoe |
V | BPS | Broken Pekoe Souchung |
VI | BS | Broken Souchung |
Herbaty proszkowe – tzw. pył herbaciany
Klasa | Symbol | Objaśnienia symbolu |
I | OF | Orange Fannings |
II | OPF | Orange Pekoe Fannings |
III | PF | Pekoe Fannings (produkcja metodą CTC) |
IV | F | Fannings |