15
paź
2014

Roślina herbaciana – klasy jakości

Autor: Joasia  /   Kategoria: Encyklopedia   /   Brak komentarzy

Camellia sinensis – tak z łaciny została nazwa przez George’a Watta roślina, której liście dają nam wspaniały napar nazywany przez nas herbatą. Jej krzewy są zimozielone i zalicza się je do rodziny kameliowatych. Osiągają one wysokość 3-4,5 metra, ich liście są podłużne, o długości ok. 5 cm, ostro zakończonej blaszce i lekko postrzępionych brzegach. W trakcie kwitnienia krzew herbaciany pokrywają białe kwiaty, przypominające kwiaty jaśminu.

Obecnie rośliny herbaciane są rozmnażane wegetatywnie – poprzez sadzonki lub przeszczepy, które ze szkółki przesadzane są na plantację. Wówczas rosną do 2 metrów, a następnie są przycinane na wysokości ok. 30 cm. Dalej wysokość krzewów utrzymywana jest na poziome ok. 1 m. Po upływie mniej więcej 3 lat rozpoczyna się zbieranie liści herbacianych. Najcenniejsze z nich to tzw. Flesze herbaciane – młode pędy, tzw. Tipsy, pączki herbaciane.

Ale przecież z krzewów oczywiście zbiera się również te dalsze liście – stąd więc dla odróżnienia poszczególnych jakości herbat stosuje się oznaczenia liści, które często możemy spotkać w formie skrótów zapisane na opakowaniach. Na pierwszy rzut oka dla przeciętnego Kowalskiego te skróty to czarna magia – no bo skąd może wiedzieć co oznacza np. skrót FTGFOP? Wchodzi do herbaciarni i prosi np. o Ceylona (to i tak dobrze,  bo często słyszy się określenie „zwykłą”), a tu się okazuje, że to wcale nie takie proste, bo na półce stoi 5 Ceylonów, a każdy z nich ma „te dziwne” znaczki. Choć raczej klienci po prostu to ignorują i po prostu zdają się na sprzedawcę, jednak czasami zdarzają się i tacy, którzy zapytają co to wszystko oznacza. Dlatego też pragnę was trochę do edukować, bo przecież warto wiedzieć, co się kupuje, tym bardziej, że później będziemy to przecież spożywać. W końcu dobry konsument, to świadomy konsument, który nie da sobie wcisnąć byle czego.

Oznaczenia klas jakości herbaty:

Herbaty liściaste

Klasa Symbol Objaśnienia symbolu
I TGFOP Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – zawiera pączki liściowe, najmniejsze listki i jasne końcówki
II FOP Flowery Orange Pekoe – zawiera pierwsze listki z dodatkiemjasnych końcówek liściowych
III OP Orange Pekoe – zawiera drugie listki z dodatkiem pierwszych
IV P Pekoe – zawiera trzecie i czwarte listki
V PS Pekoe Souchung – zawiera piąte i szóste listki
VI S Souchung – zawiera duże liście częściowo słabo rozwinięte,ogonki liściowe i końcówki pędów

Herbaty łamane – do symbolu dodaje się literę B – Broken (łamane);

Klasa Symbol Objaśnienia symbolu
I TGFBOP Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe
II FBOP Flowery Broken Orange Pekoe
III BOP Broken Orange Pekoe
IV BP Broken Pekoe
V BPS Broken Pekoe Souchung
VI BS Broken Souchung

Herbaty proszkowe – tzw. pył herbaciany

Klasa Symbol Objaśnienia symbolu
I OF Orange Fannings
II OPF Orange Pekoe Fannings
III PF Pekoe Fannings (produkcja metodą CTC)
IV F Fannings

 

liść herbaciany

Brak komentarzy